- Locatie
3.01 Raadzaal
- Voorzitter
- Tom Verhoeve
- Toelichting
-
De Avond voor de Stad is de wekelijkse vergadering waarin de raadsleden zich voorbereiden op de raadsvergadering. Deze avond worden er geen besluiten genomen, maar wordt er in verschillende gespreksvormen gepraat over zaken waarover de raad later een besluit moet nemen.
Een raadsvoorbereidend debat betekent een politiek debat over een onderwerp waarover tijdens de eerstvolgende raadsvergadering een besluit genomen moet worden. Andere gespreksvormen zijn de rondvraag, inspraak, dialoog met de stad, informatief, dialoog raad-college en het intermezzo. Lees meer over de verschillende gespreksvormen op onze website.
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Tijdens de rondvraag kunnen raads- en steunfractieleden onderwerpen inbrengen die niet op de agenda van de vergadering staan. Ze kunnen het college over deze onderwerpen bevragen en het college beantwoordt ze mondeling.
Bijlagen
-
2
Tijdens de inspraakronde is er gelegenheid voor inwoners om hun mening te geven. Wilt u iets inbrengen tijdens de Avond voor de Stad? Stuurt u dan een mail naar griffie@nieuwegein.nl.
-
3
Het onderdeel regionale ontwikkelingen staat in het teken van Groot Merwede. Recent zijn we op excursie geweest in het gebied. Tevens is er een raadsbrief over participatie en de MIRT-verkenning. U kunt reflecteren op de excursie of vragen stellen naar aanleiding van de brief. Later in het jaar volgt een dialoog over Groot Merwede.
Bijlagen
-
4
In 2021 heeft de gemeenteraad besloten dat het college van burgemeester en wethouders bepaalde delen van het omgevingsplan mag wijzigen. Nu stelt het college voor om hier een aanvulling op te maken: zij willen ook het recht krijgen om een voorbereidingsbesluit te nemen. Dit mag alleen als de gemeenteraad eerst duidelijke kaders heeft vastgesteld.
Door voorbeschermingsregels op te nemen in het omgevingsplan kan de gemeente voorkomen dat een locatie minder geschikt wordt voor de kaders die zijn vastgesteld in bijvoorbeeld een omgevingsprogramma. Op het moment dat de kaders worden vastgesteld, zijn ze namelijk nog niet bindend voor burgers en bedrijven. Daarvoor moet eerst het omgevingsplan gewijzigd worden. In de periode van voorbereiding van die wijziging van het omgevingsplan bestaat de kans dat inwoners en bedrijven nog snel de huidige (niet meer gewenste) mogelijkheden benutten. Om dit te voorkomen kunnen we voorbeschermingsregels opnemen in het omgevingsplan. Deze voorbeschermingsregels 'bevriezen' de bestaande situatie.
Vroeger bestond er automatisch bescherming zodra een nieuw bestemmingsplan werd gepubliceerd. Door de nieuwe Omgevingswet is dit niet meer zo. Hierdoor ontstaat een periode van ongeveer 4 tot 5 maanden waarin ongewenste ontwikkelingen kunnen plaatsvinden.
Het voordeel van het overdragen van deze taak aan het college is dat zij sneller kunnen handelen dan de gemeenteraad. Het college vergadert wekelijks en hoeft minder voorbereidingstijd. Zo kan de gemeente sneller reageren en ongewenste aanvragen voorkomen.
Belangrijk is dat het college dit besluit alleen mag nemen als de raad al inhoudelijke kaders heeft vastgesteld. De gemeenteraad blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor het definitieve besluit over het aanpassen van het omgevingsplan. De tijdelijke bescherming vervalt automatisch na 1,5 jaar als de raad het plan niet vaststelt.
Bijlagen
-
5
Ook vanavond: een informatieve avond voor de gemeenteraad over collectieve warmte. Het doel is om samen na te denken over de rol van de gemeente in een toekomstig warmtesysteem. Dit gebeurt in aanloop naar de behandeling van de Wet collectieve warmte (Wcw) in de Tweede Kamer op 19 mei 2025. De wet stelt dat gemeenten mogelijk een belangrijke rol krijgen in publieke warmtebedrijven. Nieuwegein werkt al aan duurzame warmte, maar uitbreiding van het huidige systeem bleek lastig. Tijdens de avond wordt de raad hierover bijgepraat. Er volgt later een stappenplan als de wet doorgaat.
Het genoemde memo ter voorbereiding is de toegevoegde presentatie. Het is raadzaam deze door te nemen voor de avond. Op de avond zelf wordt een andere presentatie gegeven.
Bijlagen