- Locatie
3.01 Raadzaal
- Voorzitter
- Rien van Keulen
- Toelichting
-
De Avond voor de Stad is de wekelijkse vergadering waarin de raadsleden zich voorbereiden op de raadsvergadering. Deze avond worden er geen besluiten genomen, maar wordt er in verschillende gespreksvormen gepraat over zaken waarover de raad later een besluit moet nemen.
Een raadsvoorbereidend debat betekent een politiek debat over een onderwerp waarover tijdens de eerstvolgende raadsvergadering een besluit genomen moet worden. Andere gespreksvormen zijn de rondvraag, inspraak, dialoog met de stad, informatief, dialoog raad-college en het intermezzo. Lees meer over de verschillende gespreksvormen op onze website.
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1Rondvraag
-
2Inspraak
-
3
Dit stuk gaat over de geactualiseerde begroting 2025 en de kaders voor de begroting 2026 van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De gemeente Nieuwegein wordt gevraagd om een zienswijze in te dienen waarin wordt aangegeven dat de gemeente instemt met de kaders voor de begroting 2026 en de geactualiseerde begroting 2025. Daarnaast wordt de VRU gevraagd om bij het verder ontwikkelen van de toekomstscenario's de nadruk te leggen op kostenbeheersing en besparingen, waar mogelijk.
In de kadernota voor 2026 worden vooral looneffecten en prijsaanpassingen meegenomen. Dat resulteert in een verlaging van de gemeentelijke bijdrage in 2025 en een verwachte stijging in 2026. Er wordt ook aandacht gevraagd voor de groeiende risico’s zoals netcongestie en klimaatverandering, die een impact kunnen hebben op de veiligheid en crisisbeheersing in de regio.
Verder is er een financiële situatie waar de gemeente Nieuwegein rekening mee moet houden, aangezien de compensatie die de gemeente ontvangt op basis van de nieuwe financiering (ijkpuntscores) steeds verder wordt afgebouwd. Dit zorgt voor een hogere gemeentelijke bijdrage.
Er wordt nu geen verhoging van de gemeentelijke bijdrage voor 2026 gevraagd, maar er wordt wel een aanvullende scenario ontwikkeld om de stijging van de bijdrage zoveel mogelijk te beperken. Gemeenten kunnen tot 10 maart 2025 hun zienswijzen indienen.
Kort samengevat: de gemeente Nieuwegein wordt gevraagd in te stemmen met de begroting en toekomstscenario's, maar ook om in de ontwikkeling van de scenario’s meer aandacht te vragen voor het beperken van kostenstijgingen en het waar mogelijk besparen van kosten.
Vanavond debatteert de raad over dit voorstel; volgende week zal er tijdens de raadsvergadering een besluit genomen moeten worden.
Bijlagen
-
4
Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) is een gemeenschappelijke regeling van Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein. De WIL helpt inwoners van deze gemeenten op het gebied van werk, inkomen en schulden.
Dit voorstel gaat over het meerjarenbeleidsplan 2026-2028, de kaderbrief 2026 en de begrotingswijziging 2025. De gemeenteraad van Nieuwegein wordt gevraagd in te stemmen met de kaders, met aandacht voor opmerkingen over bijvoorbeeld het programma Werk, monitoring en evaluatie. Er wordt gevraagd om snel te starten met het harmoniseren van bijzondere bijstand en minimaregelingen, met een afronding in juli 2025.
Er wordt ook gefocust op kostenbesparing, met een bezuiniging van €800.000 vanaf 2025. WIL heeft de taak om kosten te verlagen en de dienstverlening te verbeteren zonder nadelige effecten voor de inwoners. Het plan bevat maatregelen om meer mensen aan werk te helpen en de uitvoering van de Participatiewet te verbeteren.
Vanavond een debat over dit voorstel; volgende week het besluit.
Bijlagen
-
5
Bijlagen
-
6
Bijlagen