- Locatie
Raadzaal 3.01
- Voorzitter
- Vincent van Esch en Aoife Derriks
- Toelichting
-
Tijdens de Avond voor de Stad bereiden de fracties de Raadsvergadering voor. Dit gebeurt in verschillende gespreksvormen, zoals de rondvraag, het raadsvoorbereidend debat, een dialoog met inwoners of college of een informatief onderdeel. Ook is er ruimte voor inwoners of organisaties die iets met de raad willen delen.
De Avond voor de Stad is openbaar en dus bij te wonen in de Raadzaal. Hieronder kunt u de vergadering volgen via de livestream. U kunt ook later terugkijken.
Voorafgaand aan deze vergadering zal de Fietsersbond een inventarisatie aanbieden aan de gemeenteraad en het college. Deze inventarisatie biedt een overzicht van zogeheten 'Foute Fietspaaltjes', die geplaatst zijn om auto's te weren maar die ook gevaarlijke situaties voor fietsers opleveren. De Fietsersbond wil hier op deze manier aandacht voor vragen.
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
De rondvraag is het vaste moment waarop raads- en steunfractieleden mondelinge vragen mogen stellen over een onderwerp dat niet op de agenda staat. De vragen moeten uiterlijk 24 uur voor het begin van de vergadering ingediend worden bij de griffie, zodat het college de tijd heeft om de antwoorden voor te bereiden. Tijdens de vergadering is er vervolgens meestal nog gelegenheid voor kort doorvragen, zowel door de steller als door leden van andere fracties.
-
2
Regionale zaken is het maandelijks terugkerende onderdeel waarbij de raad wordt bijgepraat over ontwikkelingen die spelen op regionaal of provinciaal niveau. Hierbij gaat het vaak over gemeenschappelijke regelingen. Dit keer staat het Manifest Utrechtse Gemeenten op de agenda. Dit manifest zal rondom de provinciale verkiezingen dit voorjaar aan de provincie Utrecht worden overhandigd. In dit manifest is te lezen wat de gemeenten van de provincie verwachten en hoe zij graag willen samenwerken. Het college heeft al een idee over hoe de inbreng van de gemeente Nieuwegein eruit moet zien. Uiteraard mag de raad ook op dit onderwerp input leveren.
Bijlagen
-
3
Sommige dingen werken beter als je ze samen aanpakt. Daarom werkt Nieuwegein op verschillende thema’s samen met andere gemeenten. Deze samenwerkingen worden gemeenschappelijke regelingen genoemd. Het beleid en de financiën zo’n gemeenschappelijke regeling moeten natuurlijk netjes naar de raad toe verantwoord worden.
Deze maand zal de raad gevraagd worden zijn oordeel te geven over het beleid van Recreatieschap Stichtse Groenlanden (RSG). Dit is de gemeenschappelijke regeling die verantwoordelijk is voor onder meer fiets- en wandelroutes, maar ook voor recreatiegebieden, zoals de Nedereindse Plas en Laagraven.
RSG heeft zijn plannen voor 2024 aangeboden in de vorm van een zogenaamde concept-kadernota. Om hier tijdens de Raadsvergadering een goed oordeel over te kunnen geven, krijgen de raadsleden deze avond gelegenheid om over de plannen in debat te gaan. Zo kunnen ze richting geven aan het beleid van deze regeling.Bijlagen
-
4
Dit is een informatief onderdeel. De raad krijgt een voorlichting over een onderwerp, mag ook inhoudelijke vragen stellen, maar er vindt geen politiek debat plaats.
Het onderwerp van dit onderdeel is de stand van zaken rondom de ontwikkeling van sportvoorzieningen in Nieuwegein. Daarbij is er speciale aandacht voor de vernieuwing van sportcomplex Merwestein en de manier waarop deze vernieuwing gefinancierd zal worden.Bijlagen
-
5
Ook het laatste onderdeel van de avond is informatief. De nadruk ligt hierbij op de zogenaamde Nota Kapitaalgoederen. Hierin is vastgesteld hoe de gemeente zal zorgen voor het beheer van de kapitaalgoederen. Hieronder vallen zaken als wegen, groen, water, kunst in de openbare ruimte, riolering en gebouwen. Het college zal terugblikken op enkele moties die de afgelopen jaren werden aangenomen op dit thema en zal hierbij duidelijk maken hoe deze moties zijn uitgevoerd.
Bijlagen