- Locatie
3.01 Raadzaal
- Voorzitter
- Marco Diekstra
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Bij de rondvraag kunnen raadsleden vragen stellen over onderwerpen die spelen in de stad, maar die niet op de agenda staan. Voor vanavond zijn er door twee fracties vragen ingediend.
Madelon Voorthuijsen van de ChristenUnie heeft de volgende vragen:
De door de gemeente aangewezen looproute van de Willem Alexander school in Vreeswijk naar de gymzaal bij de Mauritsschool wordt als onveilig ervaren door zowel de ouders als de leerkrachten. Eerder was dit ook al een onderwerp van discussie in onze raad. Er wordt na de Wilhelminabrug bij het zebrapad overgestoken, vervolgens over het smalle gedeelte van de boulevard bij de Handelskade langs het water gelopen, dit wordt als onveilig ervaren. Halverwege de Handelskade wordt er overgestoken ten hoogte van de Zuiderstraat. Daar zit geen oversteekplaats, ook dat wordt als onveilig ervaren.
- Onze vraag aan de wethouder; is de wethouder hiervan op de hoogte?
- Is de wethouder van mening dat dit de meest veilige route is of is er nog een alternatief?
---
Rien van Keulen zal namens GroenLinks een aantal vragen stellen over de sluiting van de manege langs de Reinesteijnseweg:
Op 28 augustus ontving onze fractie een mail van een groep inwoners. Zij maken zich zorgen. De manege waar hun kinderen met veel plezier paardrijden gaat sluiten. De manege aan de Rijnesteijnseweg zou deze maand de deuren voorgoed moeten sluiten. In de ogen van de inwoners verdwijnt daarmee een belangrijke plek om te sporten en elkaar te ontmoeten. GroenLinks deelt de zorg om het verdwijnen van een plek als de manege in onze stad. Vandaar dat wij de volgende vragen hebben aan het college:
- Is de wethouder op de hoogte van de voorgenomen sluiting van de manege?
- Kent de wethouder de noodkreet van de ouders en verzorgers van de gebruikers van de manege?
- Ziet de wethouder mogelijkheden de manege open te kunnen houden?
- Mocht het openhouden op deze plek niet lukken, wil het college dan onderzoeken of de omliggende maneges voldoende ruimte bieden voor de leden die willen overstappen.
- In de noodkreet wordt ook verwezen naar mogelijke woningbouw op de genoemde locatie. Klopt deze bewering? En zo ja, waar zou deze manege een nieuwe plek kunnen vinden?
-
2
De wethouder zal de raad informeren over de voortgang van de Regionale Energiestrategie (RES) in de regio Utrecht. Met de RES, een uitkomst uit het Klimaatakkoord uit 2019, werkt de gemeente Nieuwegein met andere gemeenten in de regio samen aan duurzame warmte en elektriciteit, onder meer door het opwekken van zonne- en windenergie op land en zonne-energie op grote daken.
Het Nationaal Programma ondersteunt de regio's bij het uitvoeren van de RES en de regio's zijn verplicht elke twee jaar duidelijk te maken hoe de stand van zaken is.
Meer weten over de Regionale Energiestrategie? Bekijk deze video: https://www.youtube.com/watch?v=m0A0VO0tgJ4.
Bijlagen
-
3
Dit is een informatief onderdeel. Dat betekent dat de raad uitleg zal krijgen over een bepaald onderwerp, in dit geval het Actieplan omgevingsgeluid, en dat er vragen gesteld kunnen worden. Er zal nog geen politiek debat plaatsvinden; er hoeft immers nog niks besloten te worden.
De gemeente is bezig met het opstellen van een actieplan en zal de raad vertellen hoe de stand van zaken is. Uitgangspunt van het plan is dat het omgevingsgeluid wordt beperkt, zoals de Omgevingswet voorschrijft. Omgevingsgeluid, bijvoorbeeld van verkeer, kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen. Met dit plan wordt goed in kaart gebracht welke problemen Nieuwegein kent met het omgevingsgeluid en wáár die problemen zich voordoen. Hiernaar is al onderzoek gedaan en de resultaten van dit onderzoek worden vanavond aan de raad getoond. Ook zal verteld worden welke maatregelen de gemeente zal nemen.
Na vanavond zal de gemeente verdergaan met het opstellen van het plan. Aan het einde van dit jaar zal de raad gevraagd worden het plan vast te stellen.
Bijlagen
-
4
Met de bestuursrapportage laat de gemeente zien hoe het, zo halverwege het jaar, ervoor staat met de stad. Het gaat dan natuurlijk vooral om de financiën. Hoe is er begroot, en hoe pakt de begroting in de praktijk uit? Moet er bijgestuurd worden? Zijn er grote mee- of tegenvallers te melden?
De gemeenteraad krijgt uiteraard de kans om op het beleid bij te sturen. Daarom wordt de raad op 14 september gevraagd de bestuursrapportage vast te stellen. Ter voorbereiding hierop gaan de raadsleden er vanavond over in debat.
Bijlagen