- Locatie
Raadzaal 3.01
- Voorzitter
- Aoife Derriks
- Toelichting
-
Tijdens de Avond voor de Stad bereiden de fracties de Raadsvergadering voor. Dit gebeurt in verschillende gespreksvormen, zoals de rondvraag, het raadsvoorbereidend debat, een dialoog met inwoners of college of een informatief onderdeel. Ook is er ruimte voor inwoners of organisaties die iets met de raad willen delen.
De Avond voor de Stad is openbaar en dus bij te wonen in de Raadzaal. Hieronder kunt u de vergadering volgen via de livestream. U kunt ook later terugkijken. - Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
De rondvraag is het vaste moment tijdens de Avond voor de Stad waarop raadsleden mondelinge vragen kunnen stellen over onderwerpen die niet op de agenda staan. De vragen moeten uiterlijk 24 uur van tevoren ingediend zijn bij de griffie.
Rondvraag geluidsoverlast tram
De fractie van D66 stelt de volgende vragen:
• In de beantwoording van onze schriftelijke vragen over de geluidsoverlast veroorzaakt door de tram geeft u aan dat "voor de omgeving van Huis de Geer een aanpak in voorbereiding is die dit voorjaar wordt uitgevoerd." Wij begrijpen van de omwonenden dat ze niet het gevoel hebben dat ze gehoord worden, noch dat ze betrokken worden bij de oplossing. Op welke wijze betrekt u de omwonenden bij het oplossen van de geluidsoverlast en de genoemde aanpak?
• Iets verderop spreekt u het vertrouwen uit dat het geluid tot een "acceptabel niveau kan worden teruggebracht. Een niveau wat gebruikelijk is voor lightrail verbindingen." Is er een feitelijke onderbouwing van een acceptabel niveau? Een norm waar we naar streven of ons aan moeten houden? -
2
Bij dit onderdeel kunnen inwoners, ondernemers of organisaties uit de stad hun mening geven over een onderwerp dat (nog) niet op de agenda van de raad staat. Heeft u interesse om van zich te laten horen? Meld u dan aan via griffie@nieuwegein.nl.
-
3
Wooncorporatie Woonin (hiervoor bekend als Mitros) wil het flatgebouw op Sluyterslaan 1 t/m 55 verkopen. De gemeenteraad moet hiervoor toestemming geven. Er zijn namelijk afspraken tussen Woonin en de gemeente over de verkoop van woningen, om ervoor te zorgen dat het aanbod sociale huurwoningen op peil blijft. Het college stelt in dit geval voor met de verkoop akkoord te gaan. Dat betekent dat huurders de kans krijgen hun woning te kopen. Doen ze dat niet, wordt de woning verkocht nadat deze is vrijgekomen. Dit kan dus jaren in beslag nemen. Het geld dat hiermee beschikbaar komt, zegt het college, kan door Woonin worden gebruikt voor vernieuwing en verduurzaming van woningen. De raadsleden gaan vanavond over dit voorstel in debat. Op 23 maart zal de raad gevraagd worden een besluit te nemen.
Bijlagen
-
4
Openingstijden van winkels zijn landelijk geregeld in de Winkeltijdenwet, maar gemeenten kunnen via een zogenaamde verordening regelen dat bepaalde groepen ondernemers hiervan vrijgesteld worden. Het college stelt voor dat de winkeltijden voor zondag worden verruimd. Dat zou betekenen dat winkels open mogen van 10 tot 20 uur. Nu is dat nog 12 tot 19 uur. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, moeten de raadsleden besluiten tijdens de Raadsvergadering van 23 maart. Vanavond kunnen ze over dit voorstel in debat.
Bijlagen
-
5
Tijdens dit onderdeel gaan de raad en het college een dialoog met elkaar aan; er is dus geen politiek debat. Het onderwerp dat op tafel ligt is welke rol de gemeente moet spelen op het gebied van het elektriciteitsnet (in beheer bij Stedin) en het warmtenet (in beheer bij Eneco). In het kader van de energietransitie zijn er de nodige veranderingen op komst, ook op landelijk niveau, en de gemeente wil samen met de raad onderzoeken welke rol zij in die veranderingen zal spelen.
Bijlagen