Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Avond voor de Stad - Raadzaal

donderdag 2 februari 2023

20:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal 3.01

Voorzitter
Vincent Van Esch
Toelichting

Tijdens de Avond voor de Stad bereiden de fracties de Raadsvergadering voor. Dit gebeurt in verschillende gespreksvormen, zoals de rondvraag, het raadsvoorbereidend debat, een dialoog met inwoners of college of een informatief onderdeel. Ook is er ruimte voor inwoners of organisaties die iets met de raad willen delen.
De Avond voor de Stad is openbaar en dus bij te wonen in de Raadzaal. Hieronder kunt u de vergadering volgen via de livestream. U kunt ook later terugkijken.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De rondvraag is het vaste moment waarop raads- en steunfractieleden mondelinge vragen mogen stellen over een onderwerp dat niet op de agenda staat. De vragen moeten uiterlijk 24 uur voor het begin van de vergadering ingediend worden bij de griffie, zodat de wethouder de tijd heeft om de antwoorden voor te bereiden. Tijdens de vergadering is er vervolgens meestal nog gelegenheid voor kort doorvragen, zowel door de steller als door leden van andere fracties.


    1. CDA fractie, mevrouw Aksakal, dient een aantal vragen in over fraude:
    Op 5 februari 2020 heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in een zaak over het Systeem Risico Indicatie (SyRI). SyRI is een algoritme dat de overheid gebruikt voor de bestrijding van fraude op bijvoorbeeld het terrein van uitkeringen, toeslagen en belastingen.
    De rechtbank was van oordeel dat de wetgeving die de inzet van SyRI regelt in strijd is met hoger recht. De wetgeving voldoet volgens de rechtbank niet aan artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten voor de Mens (EVRM).
    Dit artikel beschermt het recht op respect voor het privéleven.
    Na de uitspraak van rechtbank Den Haag in 2020 drong de Vereniging Nederlandse Gemeenten er bij gemeenten op aan onmiddellijk te stoppen met de fraudescorekaart. De meeste gemeenten gaven hieraan gehoor en stopten met het gebruik, met uitzondering van de vijf gemeenten waar de FNV nu aangifte tegen heeft gedaan, waaronder dus Nieuwegein. Dit kwam aan het licht na onderzoek door een journalistencollectief van Lighthouse Reports, Argos en NRC. De FNV heeft zaterdag bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangifte gedaan tegen de gemeenten Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Veenendaal.

    1. Hoe komt het dat Gemeente Nieuwegein niet de uitspraak van rechtbank Den Haag heeft opgevolgd?
    2. Hoe komt het dat Gemeente Nieuwegein niet het dringende advies van de VNG heeft opgevolgd?
    3. Hoe kijkt het College tegen de rechtszaak aan die het FNV heeft aangespannen?

    2. CDA fractie, de heer Gerben Horst stelt vragen over de aanpassing van de bushaltes Barnsteendrift:

    1. In hoeverre is het na de aanpassing van de bushalte Barnsteendrift Oost (fase 1) voor fietsers die komend vanuit het zuiden op de Batauweg linksaf willen slaan naar de Walnootgaarde nog mogelijk om deze oversteek veilig te maken?
    2. Waarom is er niet voor een integrale en gelijktijdige aanpassing van de kruising Batauweg/Walnootgaarde gekozen in plaats van eerst de aanpassingen rond de Jumbo en nu pas de aanpassing van de bushaltes Barnsteendrift?
    3. Kan het college toezeggen dat bij volgende halteringsprojecten op de Batauweg en elders dit zoveel mogelijk integraal wordt aangepakt, zodat in een nieuwe verkeerssituatie ontstaat die voor alle verkeersdeelnemers logisch, overzichtelijk en dus veilig is?
  2. 2

    De regionale zaken zijn het vaste moment waarop de wethouder de raad bijpraat over zaken die spelen op regionaal niveau. Het kan over van alles gaan!

  3. 3

    Het Reinigingsbedrijf Midden Nederland is verantwoordelijk voor het ophalen van ons huisvuil en voor het beheer van bijvoorbeeld het recyclingstation aan de Utrechthaven. Het is een gemeenschappelijke regeling, oftewel een organisatie waarin de gemeente Nieuwegein samenwerkt met omliggende gemeenten. In dit geval gaat het naast Nieuwegein om de gemeenten Zeist, Bunnik, Soest, IJsselstein en Bunnik.


    Omdat RMN een gemeenschappelijke regeling is, houdt de raad toezicht op het beleid van deze organisatie. Tijdens de Raadsvergadering op 22 februari zal de raad daarom gevraagd worden een zienswijze in te dienen bij de kaderbrief 2024. In deze zienswijze is onder meer opgenomen dat raad vraagt om financiële stukken op tijd aan te leveren, zodat er genoeg tijd is om besluiten te nemen.


    Om goed te kunnen oordelen over het beleid van RMN, zullen de raadsleden deze avond in debat gaan met de verantwoordelijke wethouder over de stand van zaken bij RMN. Zo zorgen raad en college samen voor een gezonde financiële huishouding.

  4. 4

  5. 5

    De raad zal op 22 februari gevraagd worden een koers vast te stellen op het gebied van sporthallen en gymzalen. Het vaststellen van deze koers wordt deze avond voorbereid doordat raads- en steunfractieleden vragen kunnen stellen aan het college en in debat kunnen gaan over dit onderwerp.


    In de aanloop naar dit debat wordt door het college verwezen naar een raadsbesluit uit 2017, waarmee de raad instemde met gefaseerde vernieuwing van alle onderwijs- en sportgebouwen in Nieuwegein. Door actuele ontwikkelingen vindt het college verstandig om nog eens te kijken naar het besluit uit 2017 en de adviezen die er nu liggen, om zo te komen tot een verstandig beleid op dit vlak, zodat Nieuwegein in de nabije toekomst kan beschikken over voldoende en moderne sporthallen.