Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

Reguliere raadsvergadering

donderdag 15 december 2022

20:30 - 23:00
Locatie

3.01 Raadzaal

Voorzitter
Frans Backhuijs
Toelichting

Deze vergadering vindt aansluitend plaats aan de bijzondere raadsvergadering.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2

    Een drietal fracties hebben aangekondigd mondelinge vragen te willen stellen over het vertrek van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. In alfabetische volgorde treft u hierbij de vragen aan van de raadsleden Aksakal, Bakhtali en Verbeek.
    Sevim Aksakal: CDA
    Woensdag 30 november is de gemeenteraad geïnformeerd over het besluit dat de Raad van Bestuur van het Antonius Ziekenhuis heeft genomen per 2035 het grootste deel van de ziekenhuisfuncties naar Leische Rijn te verplaatsen.

    1. Woensdagavond 7 december hebben wij in een informatiebijeenkomst met de Raad van Bestuur begrepen dat het college al 2 jaar in gesprek is geweest over het proces dat geleid heeft tot dit besluit. Welke collegeleden zijn betrokken geweest bij deze gesprekken? Hoe zijn deze gesprekken verlopen, en welke inzet heeft het college bij deze gesprekken gehad? Hoe kan het dat de Raad hier pas woensdag 30 november jl. voor het eerst over geïnformeerd is?
    2. Hoe kijkt het college aan tegen het besluit dat nu genomen is?
    3. Een aantal weken geleden is het besluit genomen voor de bouw van parkeergarage-Z, naast de parkeergarage van het Antonius Ziekenhuis. Kan het college aantoonbaar maken dat we met het vertrek van het Antonius Ziekenhuis niet voor leegstand bouwen en voor enorme kapitaalvernietiging zorgen; geld dat we beter aan klimaatdoelstellingen kunnen besteden?

    Haseena Bakhtali: Núwegein
    Op 30 november jl. sloeg het nieuws dat het Antonius Ziekenhuis in 2035 uit Nieuwegein gaat verdwijnen als een bom in. In Nieuwegein maar ook landelijk.
    De verhuizing is niet uit te leggen en dus niet te begrijpen als tegelijkertijd het aantal 75-plussers en hun zorgvraag tot 2040 juist verdubbelt.
    Gisteravond, 7 december 2022, was voor raadsleden de gelegenheid om hierover vragen te stellen aan het bestuur van het ziekenhuis. Wij mochten toen pas vernemen dat de gemeente al twee jaar betrokken is bij deze ontwikkelingen en besluiten.
    Onze vragen:

    1. Wie hebben, naast uzelf, de gemeente Nieuwegein vertegenwoordigd tijdens de besprekingen met het Antonius Ziekenhuis?
      2. Deze verhuizing raakt ook de gemeenten Vianen en IJsselstein. Welke andere gemeenten waren betrokken bij deze besprekingen?
      3. Zijn er verslagen gemaakt van die besprekingen?
      4. Waarom is de gemeenteraad van Nieuwegein (en de andere gemeenteraden) niet al twee jaar geleden op de hoogte gesteld van deze voornemens?
      5. Waarom is het twee jaar lang voor de gemeenteraad (gemeenteraden) geheimgehouden?
      6. Waarom werd de gemeenteraad (gemeenteraden) pas op 30 november hiervan op de hoogte gesteld, toen ook de kranten uitgebreid hierover berichtten?
      Gisteravond bleek dat u deze ontwikkelingen toejuicht, want, zo legde u uit, “laten we niet vergeten dat we in de Randstad in een luxepositie zitten. In Oldenzaal waar ik vandaan kom zijn rijtijden van 45 minuten naar een ziekenhuis heel normaal” of woorden van gelijke strekking. U werd daarin ondersteund door uw partijgenoot, de VVD-fractievoorzitter Vizee die meldde dat het helemaal niet nodig is om in elke gemeente een ziekenhuis te hebben. Natuurlijk ligt het allemaal veel complexer dan u het voorspiegelt.
      En ook draait dit vraagstuk om het feit dat een ziekenhuis, een in Nieuwegein gewortelde zorginstelling, die ook omliggende gemeente zoals Vianen en IJsselstein bedient, uit Nieuwegein verhuist en niet om in elke gemeente een ziekenhuis te gaan bouwen. Maar dat mag de pret niet drukken. Zoals bekend verhuist het Antonius Ziekenhuis naar de gemeente Utrecht, waar reeds een aantal grote ziekenhuizen staan!
      7. Waarom juicht u deze verhuizing toe? Waarom vindt u dit een goede ontwikkeling voor Nieuwegein (en Vianen, IJsselstein)?

    Jacqueline Verbeek: ieders Belang
    Naar aanleiding van de bijeenkomst over het vertrek van het Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein heeft mijn fractie ieders Belang de volgende vragen:

    1. Het college is al twee jaar in gesprek met het Antonius ziekenhuis over het onderzoek van het ziekenhuis om eventueel te vertrekken. Als de raad eerder hierbij betrokken was geweest, zou de boodschap tot minder onrust in de stad hebben geleid. Waarom heeft het college de gemeenteraad zo laat geïnformeerd over het vertrek van het Antonius ziekenhuis terwijl het college hier al 2 jaar bij betrokken was?
    2. Op 13 oktober 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd het krediet bouwteamfase parkeergarage Zuid. Als we dit hadden geweten dan betwijfelt mijn fractie of de raad wel zou hebben besloten tot goedkeuring van dit krediet. Wat gaat het college eraan doen om de plannen voor deze parkeergarage bij te stellen nu we weten dat het ziekenhuis vertrekt?
  3. 3
    Vaststellen agenda
  4. 5

  5. 6

    Bijlagen

  6. 7

    Stemuitslag

    voor 97%
    tegen 3%
    voor
    Raadsleden CDA (3), Raadsleden ChristenUnie (1), Raadsleden D66 (3), Raadsleden De Unie (1), Raadsleden GroenLinks (6), Raadsleden ieders Belang (1), Raadsleden Lokale Vernieuwing (3), Raadsleden PvdA (4), Raadsleden VSP (4), Raadsleden VVD (6)
    tegen
    Raadsleden Stadspartij Nuwegein (1)

    Amendementen

    Titel
    A17 Bij beleidsnotitie inclusie Nieuwegein ‘Stage en werk voor iedereen’ fracties GL, VSP, De Unie, D66, PvdA, LV, VVD
    A18 Bij Kaderstellende beleidsnotitie inclusie Nieuwegein 2023-2026 fracties PvdA, CDA, VSP, D66, iB, GL, LV

    Moties

    Titel
    M26 Bij beleidsnotitie inclusie ‘Zichtbaar maken art. 1 van Grondwet’ fracties D66, CDA, De Unie, PvdA, GL, VSP, VVD
    M27 Bij beleidsnotitie inclusie ‘Elk beleid is inclusief beleid’ fracties GL, D66, VVD, De Unie

    Toezeggingen

    Titel
    2022-389
  7. 8

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden CDA (3), Raadsleden ChristenUnie (1), Raadsleden D66 (3), Raadsleden De Unie (1), Raadsleden GroenLinks (6), Raadsleden ieders Belang (1), Raadsleden Lokale Vernieuwing (3), Raadsleden PvdA (4), Raadsleden Stadspartij Nuwegein (1), Raadsleden VSP (4), Raadsleden VVD (6)