Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Avond voor de Stad - Raadzaal

donderdag 14 april 2022

20:00 - 22:45
Locatie

Stadshuis

Toelichting

Deze vergadering vindt plaats op het Stadshuis. De publieke tribune is geopend en geïnteresseerden  zijn dan ook van harte welkom de vergadering bij te wonen. Uiteraard is het ook mogelijk om u aan te melden als meespreker. Meld u daarvoor bij de griffie via griffie@nieuwegein.nl.


De vergadering is ook te volgen via nieuwegeinseraad.nl/stream1.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Dit moment is bedoeld voor inwoners om onderwerpen in te brengen die niet op de agenda staan. Heeft u een thema dat u graag onder de aandacht van de raad wilt brengen? Neem dan contact op met de griffie via griffie@nieuwegein.nl.

  2. 2

    Op tafel ligt de gewijzigde Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019 Gemeente Nieuwegein. De belangrijkste wijzigingen hierin hebben te maken met het invoeren van opkoopbescherming. Huizen mogen hiermee niet meer zonder vergunning worden verhuurd. Het opkopen en verhuren van huizen door beleggers moet met het doorzetten van dit voorstel, aan banden gelegd worden. Het doel is dat er in Nieuwegein meer betaalbare koopwoningen te vinden zijn voor starters en huishoudens met een middeninkomen. De raad wordt gevraagd een oordeel te vormen over dit voorstel.

  3. 3

    Linda Blankenstein is onze Nieuwegeinse fietsambassadeur. De Nieuwegein Fietst-coördinator vertelt wat ze deed en doet om inwoners vaker op de fiets te krijgen en waarvoor inwoners en organisaties bij haar terechtkunnen.

  4. 4

    De raad wordt gevraagd een oordeel te vormen over het Omgevingsprogramma Duurzaam Bouwen Woningbouw. De thema’s die onderdeel uitmaken van dit programma, zijn energie, klimaat, gezondheid, duurzame mobiliteit, circulair bouwen en biodiversiteit. Voor deze thema’s zijn prestatie-eisen of verschillende uitgangspunten bedacht. Er moet bijvoorbeeld zuinig met energie omgegaan worden en de stad moet bestendig zijn tegen mogelijke gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme neerslag of juist langdurige droogte en hitte. Duurzame mobiliteit betekent dat manieren van vervoer die milieuvriendelijk zijn, aangemoedigd worden. Circulair bouwen houdt in dat steeds meer afvalstoffen als grondstoffen beschouwd worden. De gemeente wil de groei van de stad zo groen en duurzaam mogelijk houden en die ambitie moet met het programma omgezet worden in concrete maatregelen en acties.

    Toezeggingen

    Titel
    Duurzaam bouwen