Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Avond voor de Stad - Raadzaal

donderdag 13 januari 2022

20:00 - 22:15
Locatie

Digitale vergadering

Voorzitter
Henk Jan Schat
Toelichting

Deze vergadering vindt digitaal plaats en is live te volgen en terug te kijken
via:  http://www.nieuwegeinseraad.live/stream1

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Een rondvraag geeft raadsleden en steunfractieleden de mogelijkheid om vragen te stellen aan het college (de burgemeester en de wethouders), los van de onderwerpen die op de agenda staan.

  2. 2

    Het eerste actieprogramma dierenwelzijn is uit 2009. Dit actieprogramma is grotendeels gerealiseerd. Naar aanleiding van deze ervaringen zijn er nieuwe voor de gemeente relevante actiepunten en standpunten ten aanzien van dierenwelzijn naar voren gekomen. Dit is aanleiding om een nieuw actieprogramma dierenwelzijn Nieuwegein vast te stellen. De gemeenteraad gaat in debat over dit nieuwe actieprogramma waarmee wordt beoogd het welzijn van in het wild levende en als huisdier gehouden dieren verder te verbeteren of beschermen.

  3. 3

    Sabrina Eijk en Marije Zijlstra van de gemeente Nieuwegein verzorgen een intermezzo over de woonzorgwijzer.
    Het intermezzo is (enkel) te volgen en terug te kijken via nieuwegeinseraad.live/stream1 (online raadzaal).

  4. 4

    De jeugdhulp is in 2015 gedecentraliseerd naar gemeenten. Dit is ondermeer om de hulp dichter bij de bewoners te brengen, om meer maatwerk en integrale hulp mogelijk te maken. Ondertussen zijn er veel zorgen over onder andere de toegankelijkheid en bereikbaarheid van noodzakelijke en/of gewenste jeugdzorg. De huidige coronacrisis heeft dit versterkt, omdat vooral de jeugd extra hard wordt getroffen. Gezien de ontwikkelingen wilde de rekenkamercommissie Nieuwegein de jeugdhulp in de gemeente Nieuwegein evalueren. Ze hebben daarbij onderzocht wat effectief jeugdbeleid is, wat de rol van de gemeente en de raad in het jeugdbeleid is en hoe de samenwerking tussen wijkteams, aanbieders van jeugdhulp en de gemeente verloopt. De gemeenteraad gaat in gesprek met de Rekenkamer en de wethouder over dit onderzoek en de aanbevelingen van de rekenkamer, waarmee deze beoogt bij te dragen aan een verdere doorvertaling van de rol van gemeente en raad in het jeugdbeleid, uitvoering en samenwerking en meer zichtbaarheid voor de raad.