Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Avond voor de Stad - Gildenborchzaal

donderdag 10 november 2022

20:00 - 23:00
Locatie

Stadshuis

Voorzitter
Marco Diekstra
Toelichting

Deze vergadering vindt plaats op het Stadshuis. Inwoners zijn van harte welkom de vergadering vanaf de publieke tribune te volgen. Liever de vergadering vanuit huis volgen? Kijk dan mee via de livestream.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De VSP heeft vragen ingediend over het opruimen van bladeren met tractoren.

    • Heeft het college met de uitvoerende partij afspraken gemaakt om dit te doen met materiaal dat zo weinig mogelijk CO2 uitstoot?
    • Zo ja, waarom dan gebeurt dit dan niet?
    • Zo nee, waarom zijn er geen afspraken gemaakt? Is dit een financiële kwestie?
    • Kan het college er in de toekomst voor zorgen dat hier wel naar gekeken wordt? En dat er ook naar gehandeld wordt?

    ~


    Het CDA heeft vragen over de storingen aan straatverlichting in diverse Nieuwegeinse wijken.

    • Wat vindt het college ervan dat inwoners van diverse Nieuwegeinse woonwijken de frequente en niet zelden ook langdurige storingen aan de straatverlichting, waardoor hun buurt in duisternis is gehuld, als een aantasting van hun veiligheid ervaren?
    • Kan het college toezeggen om in aanvulling op de gegevens uit de antwoorden op onze schriftelijke vragen uit 2017 (2018-083) weer een overzicht aan de raad te sturen van de frequentie en spreiding over Nieuwegeinse wijken van storingen aan de straatverlichting?
    • In hoeverre worden de in de beantwoording van onze vragen uit 2017 (2018-083) toegezegde noodmaatregelen bij langdurige storingen toegepast?
    • Hoe staat het met de toepassing van OLC’s en LED-verlichting voor het Nieuwegeinse areaal aan straatverlichting, zoals toegezegd in de beantwoording van onze vragen uit 2017?
    • Hoe staat het met het maken van kleinere clusters in het netwerk door Stedin, waardoor beter kan worden geanticipeerd op grote storingen in wijken? Eveneens een toezegging uit de beantwoording van onze vragen uit 2017 (2018-083).
    • Heeft u recent nog weer contact gehad met CityTec en Stedin over storingen aan de straatverlichting? En zo ja, welke nadere afspraken zijn daar gemaakt om de verstoring van de straatverlichting, met name ’s avonds en ’s nachts, zoveel mogelijk te beperken?
    • In uw brief 2019-416 noemt u als drie concrete acties die u wilt ondernemen om de verstoring van de straatverlichting te beperken. Wat is op elk van die drie actiepunten de stand van zaken?
    • Een inwoner meldt dat hij storingen aan de straatverlichting in het vervolg niet meer bij de gemeente kan melden, maar rechtstreeks bij Stedin. Stedin verwijst vervolgens door naar CityTec, die vervolgens weer terugverwijst naar Stedin. Waarom is het niet langer mogelijk dat de gebruikelijke meldingswijzen bij de gemeente hiervoor worden ingezet?
  2. 2

    De Veiligheidsregio Utrecht is een samenwerkingsverband tussen alle gemeenten in de provincie Utrecht. De VRU bewaakt de veiligheid van alle inwoners in samenwerking met centralisten op de 112-meldkamer, brandweermensen en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio.


    Omdat de VRU een gemeenschappelijke regeling is, heeft de raad inzicht in en invloed op de beleidsvoering. Om een beleidsplan voor de jaren 2024-2027 op te kunnen stellen, haalt de VRU eerst wensen op bij de gemeenteraad. Ook wordt de raad gevraagd zijn mening te geven over het regionaal risicoprofiel, waarmee een overzicht wordt gegeven van de risico die er in de regio zijn (denk aan brand of een andere ramp).


    Het algemeen bestuur van de VRU stelt het risicoprofiel vast en op 24 november zal de raad gevraagd worden hier een zienswijze op vast te stellen. Dat betekent dat de raad zijn officiële mening geeft over het risicoprofiel. Vanavond krijgen de raadsleden gelegenheid vragen te stellen en te debatteren over dit risicoprofiel.

  3. 3

    Tijdens dit informatieve onderdeel wordt de raad bijgepraat over het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Dit programma houdt in dat een aantal gebieden in Nederland de mogelijkheid krijgen om zich volgens een langjarige aanpak te ontwikkelen. In Nieuwegein is dit gebied de zogenaamde Centrale As, met daarin onder meer de wijken Jutphaas-Wijkersloot, Merwestein en Fokkesteeg. In deze wijken liggen uitdagingen op het gebied van leefbaarheid, jeugd en veiligheid. Met het programma hoopt het bestuur van Nieuwegein tot een goede aanpak te komen. Burgemeester Frans Backhuijs zal als portefeuillehouder van dit onderwerp een en ander toelichten aan de raad.